Вина США
За два з половиною століття свого існування виноробство США зазнало численних змін і подолало чимало перешкод. І хоча виноробний бум в США почався тільки в сімдесятих роках XX століття, вина з Долини Напа, Сонома, Монтерея, Санта-Барбари і інших виноробних районів Каліфорнії за міжнародними оцінками часто виявляються на перших місцях.
Каліфорнія, з якої в США почалося виробництво вин, і в даний час є не просто беззаперечним, але переважною лідером американської виноробної індустрії. У Каліфорнії розташовано близько 90% всіх виноградників США (299 тис. Га), інші - в штатах Нью-Йорк (24,5 тис. Га), Вашингтон (17 тис. Га), Мічиган (9,5 тис. Га), Пенсільванія (6,5 тис. га), Огайо (5,5 тис. га). Невеликі виноградні плантації зустрічаються і в інших штатах. Значення Каліфорнії в світовому виноробстві неможна недооцінювати. В даний час Сполучені Штати є одним з найбільших країн-виробників виноградних вин, займаючи 4-е місце в світі за обсягом виробництва, при цьому дев'ять з десяти пляшок американського вина виготовляється з винограду всіляких сортів, вирощеного в Каліфорнії. Це найзначніше неєвропейське виробництво.
Каліфорнійські винороби чудово оволоділи мистецтвом виготовлення широкого асортименту вин з порівняно невеликого набору сортів. Більшість білих вин виготовляється з класичного європейського сорту Шардоне, широко вирощуються також Рислінг, Семільон і Совіньон Блан, хоча тут вони менш терпкі, ніж їх європейські аналоги. Вина з Совіньон Блан часто піддаються витримці в нових дубових бочках для створення більш м'якого і пряного смаку.
Рожеві вина виробляють із сортів Гренаш, Гріньоліно і Гамі. Основними сортами для червоних каліфорнійських вин є Каберне-Совіньйон, Мерло і місцева визначна пам'ятка - сорт винограду Зинфандель.
Зинфандель є візитною карткою американського виноробства і заслуговує на особливу увагу. З цього унікального сорту винороби Каліфорнії виробляють свої знамениті червоні вина з ароматом ягід і м'яким, зрілим терпким смаком, Зинфандель - дуже податливий сорт, з якого можна робити вина майже будь-якого стилю, від легких і м'яких до самих тільних і важких вин.
Для ігристих вин використовують сорти винограду Семильон, Рислінг, Шардоне, Коломбар, Фоль Бланш, Ніагара, Делавар, Зинфандель, Піно Нуар. 85% ігристих вин виробляються в Каліфорнії пляшковим або резервуарним періодичним способом, а також методом трансферу.